Vatten-76webb

Nyttigare mat och dryck till sportmyset

Oavsett om man försöker gå ned i vikt eller bara äta mer hälsosamt kommer man att möta tillfällen som gör det svårt att hålla kostplanen. Födelsedagar, utekvällar och andra festliga tillfällen brukar involvera mycket och ofta onyttig mat - och givetvis vill man inte missa dessa roliga stunder. Under juni och juli kommer det att uppstå flera sådana tillfällen, eftersom det är då som VM i fotboll 2018 för herrar kommer hållas. 

Nästan alla större sporthändelse är förknippade med onyttig mat och dryck. En matchkväll med kompisarna involverar ofta snacks som chips och dipp eller maträtter som pizza och hamburgare. Och när det är världsmästerskap innebär det att det kommer att spelas flera matcher i rad under en hel månad. Däremot så finns det flera alternativ på nyttigare tilltugg och mat som passar minst lika bra till sportmyset som det traditionella snackset.


Tänk utanför boxen

Det är inte midsommar som kommer vara fokus i Sverige i slutet av juni, utan det är alla fotbollsmatcher som spelas i Ryssland mellan den 14 juni och 15 juli. Betting sajterna har nära följt uppladdningen inför VM 2018 och oddsen pekar mot att det kommer att bli Tyskland (3,25) och Brasilien (3,25) som går till final. 

("PIZZA: Rucola, Tomaten & Parmesan" (CC BY-SA 2.0) tagen av Katrin Gilger.)

I Sverige är fotboll ofta förknippat med drycker som öl och läsk samt pizza och chips. Även om det är helt OK att äta och dricka detta någon gång ibland, är det inte bra att göra det för ofta. Istället kan man tänka utanför boxen och försöka hitta andra maträtter som är lite nyttigare, men som fortfarande är enkla att äta. En av anledningarna till att man väljer ”skräpmaten” när man tittar på tv är just för att den ofta är enkel att fixa och äta. 

Känner man däremot att man inte vill byta ut det traditionella fotbolls-snackset kan man välja nyttigare och hälsosammare alternativ. Man kan t.ex. göra hemmagjordpizza istället för att hämta från den lokala pizzerian. Man kan välja en magrare ost och mer grönsaker som tillbehör. Man kan till och med välja alternativa pizzabottnar som är gjorda på majsmjöl eller blomkålsmjöl.


Välj snacks efter länderna som spelar

Är man intresserad av mat från andra kulturer är en rolig idé att välja mat som kommer från nationerna som ska spela. Ska till exempel Spanien spela kan man duka fram tapas, vilket är ett perfekt fotbollssnacks men som också kan göras nyttigt. När Mexiko spelar kan man duka fram tacosen, vilket man också kan göra när Sverige spelar. Tacos brukar ju skämtsamt kallas för den svenska ”nationalrätten”. 
 

("Roast onion dip + Veggies" (CC BY-SA 2.0) tagen av theresac.)

Poängen är att det går att duka fram det perfekta kvälls- eller match-snackset utan att det påverkar kosthållningen man följer och utan att man får dåligt samvete. Och om man skulle råka äta mer än vad man borde är det inte hela världen. Då får man istället ta nya tag, fortsätta som vanligt med träningen och se till att duka fram något gott och nyttigare till nästa match. 
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Denise » Hår och naglar :  ”Gammalt inlägg, men väldigt fina naglar! Kram❤”

  • hej » Därför slutade jag på Scandalbeauties..:  ”Fyfan vad ful du är Sandra haha kan inte va lätt o tävla mot några tjejer som se..”

  • Maja » Bubbelpool :):  ”Det är fult att svära!”

  • Joacim Widén » Min erfarenhet av melanotan:  ”Jocke är en av de mest spännande att få en bättre upplevelse på denna webbplats ..”

  • Nicklas Andersson » Träning!:  ”Hej jag heter Niklas Andersson från Vargön jag vill börja träna men jag vill nog..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln